Stari mostovi i ćuprije u Bosni i Hercegovini koje morate posjetiti

Bosna i Hercegovina je država prebogate istorije i u njoj se nalaze mostovi i ćuprije koje svjedoče burnoj prošlosti. Mostovi su uvijek povezivali dvije obale, sela, gradove ali i ono najbitnije ljude. Mostovi u Bosni i Hercegovini se nalaze širom zemlje, razlikuju se po izgledu i svaki ima svoju priču. Mi smo za vas izdvojili 10 mostova koje morate posjetiti.

Sadržaj:


Most Mehmed - paše Sokolovića, Višegrad

Most Mehmed - paše Sokolovića, Višegrad

Most Mehmed-paše Sokolovića ili Na Drini ćuprija predstavlja jedno od najmonumentalnijih djela arhitekture koja je nastala u razdoblju od 15. do 19. vijeka u Bosni i Hercegovini. Ovaj most je je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Zajedno sa Starim mostom u Mostaru, nalazi se na UNESCO-ovoj listi mjesta svjetske baštine.
Most je izgrađen u periodu od 1571. do 1577. godine, na mjestu gdje je put povezivao Bosnu sa Carigradom iznad rijeke Drine. Izgradnja mosta povjerena je poznatom turskom graditelju, Kodža Mimar Sinanu, jednom od najvećih arhitekata svijeta. Zadužbina je Mehmed-paše Sokolovića, velikog vezira trojice sultana.


Arslanagića most, Trebinje

Arslanagića most, Trebinje

Arslanagića most na rijeci Trebišnjici je takođe most sagrađen u 16. vijeku, a dao ga je izgraditi Mehmed-paša Sokolović, kao i most u Višegradu. U to vrijeme povezivao je Bosnu sa sadašnjim Herceg Novim, a ime je dobio po Arslan-agi, koji je u to vrijeme naplaćivao mostarinu. 1993. godine odlukom tadašnjeg gradonačelnika Trebinja, mostu je promijenjeno ime u Perovića most ali je u narodu i dalje zastupljeniji prvobitni naziv.

Kamena ćuprija, Konjic

Kamena ćuprija Konjic

Ako ste u blizini Konjica ne smijete propustiti posjetiti Kamenu ćupriju. Izgrađena je 1682. godine, a spajala je obale Neretve sve do 3. marta 1945., kada je u povlačenju ruše njemački vojnici. Bila je rijedak primjer klasične turske mostogradnje, a obnovljena je 16.06.2009. godine. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine je u julu 2003.godine donijela odluku da se Istorijska građevina-ostaci Starog kamenog mosta u Konjicu proglašavaju nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.


Latinska ćuprija, Sarajevo

Latinski most Sarajevo

Latinska ćuprija ili Principov most je jedan od najstarijih očuvanih mostova u Sarajevu izgradjen u XVI vijeku. Ovaj most preko Miljacke ima istorijski značajan jer je baš na tom mjestu Gavrilo Princip počinio atentat na Franca Ferdinanda 1914. godine, što je bio povod za Prvi svjetski rat, pa odatle i naziv Principov most.

Rimski most kraj Ilidže

Rimski most kraj Ilidže

Rimski most je građevina upečatljivog izgleda, izgrađena na Plandištu kraj Ilidže. Ovaj most je jedan od 4 sačuvana stara kamena mosta na području Sarajeva. Ostali mostovi su: Šeher-Ćehajina ćuprija, Latinska ćuprija i Kozja ćuprija. Most se može vidjeti na desnoj strani puta ako se vozite magistralnom cestom od Blažuja prema Ilidži. Nalazi se na popisu Nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

Rimski most na Šujici

Rimski most na Šujici

Rimski most na Šuici nalazi se u mjestu Šuica, između Kupresa i Livna, a pripada opštini Tomislavgrad. Potiče iz I vijeka, nakon što su današnjim prostorima Bosne i Hercegovine zavladali Rimljani, što znači da je star oko 2000 godina. Područje naselja Šuica bilo je tada strateški važno, jer je ovuda vodio put iz Salone (današnji Solin kod Splita) prema unutrašnjosti rimske provincije Dalmacije.


Ovčiji brod, Nevesinje

Ovčiji brod, Nevesinje

Najstariji most preko rijeke Zalomke svakako je Ovčiji brod. Nalazi se u selu Bratač, 13 kilometara istočno od Nevesinja. Most u sadašnjem obliku je izgrađen za vrijeme turske vladavine ali je vrlo vjerovatno da je na ovom mjestu postojao most za vrijeme rimske imperije jer dobro očuvani rimski put vodi direktno ka njemu.
Iako se po legendi gradnja mosta pripisuje udovici bega Ljubovića (17. vijek), na osnovu arheoloških podataka most je nastao najvjerovatnije početkom 18.vijeka, tačnije za vrijeme vladavine sultana Mahmuda II.
Izgrađen je u potpunosti od kamena i ima tri luka. Dužina mosta je 35 metara a širina 3 metra. Dug vremenski period to je bio jedini most na rijeci Zalomci. Ime su mu dali čobani, koji su preko njega vodili stada ovaca na ispašu u planine. Ovaj značajni kulturno-istorijski dragulj je proglašen nacionalnim spomenikom BiH i nalazi se pod zaštitom države.

Stari Most, Mostar

Stari most, Mostar

Stari most preko rijeke Neretve je obilježje grada Mostara i njegov zaštitni znak. Ovaj most je sagrađen između 1557. i 1566. godine, po nalogu Sulejmana Veličanstvenog. Na spisku je spomenika UNESCO-ve svjetske baštine, a kad je sagrađen bio je jedna od najvećih lučnih konstrukcija na svijetu. Danas je jedan od najposjećenijih mjesta u Bosni i simbol grada Mostara, a skokovi sa Starog mosta su jedna od najznačajnijih manifestacija ovog kraja.

Kozija ćuprija, Sarajevo

Kozija ćuprija, Sarajevo

Kozija ćuprija nalazi se u kanjonu rijeke Miljacke nekoliko kilometara istočno od starog centra grada Sarajeva. Put na kojem je premošćavala rijeku je čuveni carigradski drum, tj. put kojim se, u doba Osmanlijske vladavine, iz Sarajeva išlo ka istočnim dijelovima Carstva, sve do Carigrada. Kozija ćuprija je jedan od četiri stara mosta na području Sarajeva koji su još uvijek sačuvani. Podataka o vremenu gradnje mosta je malo, i u dokumentima se navode samo okviri nastanka. Ova ćuprija ima jedan luk sa dva kružna otvora.[3] Duga je 42 m, a široka 4,75 m. Raspon svoda joj je 17,5 m. Zidana je od krečnjaka i sedre.

Most na Dumanu, Livno

Most na Dumanu, Livno

Most na Dumanu je još jedan od starih mostova, koji već vijekovima odolijeva zubu vremena. Nalazi se u Livnu, 100 metara od izvora rijeke Bistrice. Tačan podatak o njegovoj gradnji ne postoji, ali po arhitektonskim karakteristika može se zaključiti da je nastao za vrijeme Osmanskog carstva, negdje u XVII vijeku. Prema predanju izgradili su ga kožari čije radionice su bile u neposrednoj blizini ovog mosta. Stari naziv ovog mosta je Firdusov most, mada se u narodu najčešće koristi naziv Most na Dumanu.